1. Les ones

A la platja, en llençar una pedra al centre d’un petit llac o simplement en divertir-nos a la piscina, tots algun cop o bé hem generat o bé hem pogut observar ones. Es podria descriure una ona com una “propagació d’una pertorbació o d’un canvi en una magnitud física, que implica un transport d’energia però no un transport de matèria”.

Per a entendre-ho, cal imaginar-se una partícula -un punt- col·locat en la coordenada (0,0) en una representació amb els dos eixos cartesians [veure fig. 1]. Si ho fem, podrem observar com la partícula d’aigua es mou per l’eix de les ordenades (Y) sense desplaçar-se pel de les abscisses (X). És a dir, en les onades del mar, cap de les partícules del medi es mou més que “amunt” i “avall” seguint la seva forma característica. A més, en fer-ho, l’únic que fa és traspassar l’energia que ha rebut de la partícula més propera a ella a una altra que es troba a continuació, tot propagant l’ona indefinidament.

Fig. 1 Partícula en els dos eixos cartesians


Es pot veure més clarament amb un altre exemple: en els partits de futbol, molt sovint la gent es dedica a aixecar els braços de forma coordinada, tot formant una onada, per tal de mostrar les emocions que els genera el joc. Els espectadors (que actuarien com a partícules) sols aixequen i abaixen els braços, i no es mouen del seu seient:


Fig. 2 Espectadors en un camp de futbol. Animació #A1.


Però no només són ones els exemples anteriors. El que és més, com ja tractarem més endavant, qualsevol partícula elemental pot ser entesa i treballada com si es tractés d’una ona. Els exemples més habituals, però, són el so i la llum. El so és una ona mecànica (o elàstica) i, tal i com es veu a la figura tres, l’energia que transporta és transmesa als nostres timpans, tot fent-los vibrar.

Fig. 3 Transmissió del so. En gris de diverses tonalitats (més fosca, major concentració), molècules d’aire. Animació #A2

Val a dir que, com que es tracta d’una ona esfèrica, l’energia que transporta es va repartint pel front d’ona al llarg del camí. Per aquesta raó, si ens trobem molt lluny de l’emissor del so, és probable que no sentim les seves paraules.
Si diem que es tracta d’una ona mecànica és perquè necessita un medi elàstic on propagar-se (en el cas del so, l’aire; o en el cas de les ones sísmiques, el terra). Això es podria demostrar si col·loquéssim un objecte que emeti so dins d’una campana al buit i n’extraguéssim tot l’aire (el medi). Aleshores, el deixaríem de sentir. 
Fig. 4 El so és una ona mecànica. Experiment de la campana al buit. Se’n pot trobar l’informe al primer Annex. D’esquerra a dreta, una campana al buit, un despertador sonant i una llanterna encesa.

Aquelles ones que no necessiten medi, s’anomenen ones electromagnètiques. Cal tenir en compte, però, que durant molt de temps es creia que sí que existia aquest medi, que era anomenat èter. El seu únic exemple és, com ja s’ha indicat anteriorment, la llum, en totes les seves freqüències.

Les ones, a més de segons per quin medi es desplacen, també es classifiquen segons com és la seva pertorbació. Tal i com s’explicarà més endavant, la llum és una ona transversal, en tant que la “vibració” que produeix l’ona és perpendicular a la seva direcció de propagació. Si, en canvi, mantinguessin la mateixa direcció, se l’anomenaria ona longitudinal. En són un exemple clàssic les ones sísmiques, en les quals, en expandir-se el terra (el medi pel qual es propaguen), es poden crear falles o, en contraure’s, creant-se muntanyes.
Finalment, també es poden classificar segons les dimensions en les quals es propaga l’ona. Així, el moviment d’una corda subjecte per ambdós costats (per exemple, una de guitarra) és d’una dimensió, l’exemple de la pedra llençada enmig del llac n’és de dues i, tant la llum com el so, són exemples d’ones tridimensionals.
Fig 5. Ona estacionària
Siguin d’un o d’un altre tipus, les ones poden ser estacionàries. Ho és aquella ona formada per la superposició de dues ones d’igual freqüència que es mouen en direccions oposades. Per exemple, si agafem una corda per una de les puntes i lliguem l’altra a un punt fix (per exemple, un clau en una paret) i la movem amunt i avall, el resultat acabarà sent la formació d’una ona estacionària.

Paràmetres habituals per descriure una ona

Per a un cert espai x i un cert temps t, l’elongació (la distància a la qual es troba una partícula respecte el punt en el qual es trobava quan encara no havia arribat allí l’energia de l’ona que l’ha feta vibrar):
  • de les partícules, si hi arriba una ona mecànica
  • del camp magnètic i de l’elèctric dels punts (si és electromagnètica)
responen a: y(x,t) = Asin(ωt-kx+φ0).

Magnitud (símbol)
Unitat en el SI
Ones mecàniques
Ones electromagnètiques
Amplitud (A)
Metre
(per a les ones mecàniques)
Distància que hi ha entre la posició màxima (o mínima) d’una partícula del medi i la seva posició d’equilibri
Distància que hi ha entre els valors mínims del camp magnètic i elèctric i els màxims
Període (T)
Segon
Temps que tarda una partícula del medi en completar una oscil·lació sencera
Temps que tarden el camp magnètic i l’elèctric en completar una oscil·lació sencera
Freqüència (f)
s-1 o Hertz (Hz)
Nombre d’oscil·lacions que es verifiquen en un segon.       f=1/T
Nombre d’ona (k)
En rad/m
Quantitat d’ones que caben en un espai.                           k=2π/λ
Longitud d’ona (λ)
Metre
Distància que hi ha entre dos punts consecutius que es troben en el mateix estat d’oscil·lació [veure fig. 6] en un instant determinat
Velocitat de propagació (v)
En metres/segon
Rapidesa amb què es desplaça una ona. La velocitat de propagació de l’ona es troba limitada per les característiques del medi pel qual es propaga                                                                          v=λ·f
Fase inicial (φ)
En radians
Situació inicial de l’ona.
Freqüència angular (ω). En rad/s
Variació de la fase de les ones de forma sinusoïdal al llarg del temps.     .                                                                                     ω=2πf
Fig. 6 Quadre resum de les diverses magnituds directa o indirectament presents en l’equació d’ona. 
* SI: Sistema acordat per a emprar les mateixes unitats arreu abreujat com a SI.